ESEMÉNYNAPTÁR

September 2021
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

Üdültetés

2018. március 29. - Lenti

2018. április 3. - Szepetnek

A 1056/2017. (II.7.) Korm. határozat értelmében az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztésének megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatának hatékonyabb ellátása érdekében vészjelző, állapotmérő karperecekkel/készülékekkel bővül a szolgáltatás eszközrendszere.

Zala megyében összesen 40 darab készülék került kiosztásra, ebből 20 db Lentiben, míg 20 Szepetneken áll majd a rászoruló idősek rendelkezésére.

A program elemei között szerepel az internethasználat, az okostelefon és a vészjelző állapotmérő karóra is. Ez utóbbi a bővítését jelenti annak a már meglévő, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásnak, amelyben 23.000 fő idős vesz részt.

Az új eszköz segíti az egészség és a biztonság megtartását, az eszköz működését oktatás keretében tanulják majd meg az idős emberek és a szociális szolgáltatók.

A karóra víz- és ütésálló, tehát akár zuhanyzás közben is viselhető, a karóra megfelelő gombjának aktiválásával a segítségkérés befut a szociális gondozóhoz vagy a hozzátartozóhoz.

A rendszer aktivitási adatokat is figyel, így akár a stroke is megelőzhető, hiszen ekkor az óra külön gomb megnyomása nélkül is jelez. Így a készülék állapotmérő, vészjelző és segélyhívó funkcióval is rendelkezik. A karórához tartozik egy hússzor húsz centiméteres téglalap alakú eszköz, ami harminc méteres sugarú körben veszi a jelet.

Lentiben az átadáson Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos vett részt, aki arról beszélt, hogy míg korábban több generáció élt együtt, ma nem biztos, hogy ez minden családnál így van, ezért fontos, hogy a kormány gondoskodjon azokról, akik mellett nincs mindig ott a segítség. Ezzel a hasznos eszközzel az idősek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ezért fontos a program kiterjesztése.

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram keretében megvalósuló vészjelző-állapotmérő karórák átadása
Györe Edina, az SZGYF Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úrral és Horváth László polgármesterrel adja át a vészjelző karórát Páli Istvánnak

Letenyén Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője személyesen kereste fel otthonában Holpert Józsefné 81 esztendős nyugdíjast.

Fontos, hogy az idősek is megbarátkozzanak a modern technológiával, mert az adott esetben akár életet is menthet. Mint azt kijelentette, a kormányzat szándéka, hogy még nagyobb figyelmet fordítson az idős emberekre, akik közül ma sokan magányosan élnek.

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram keretében megvalósuló vészjelző-állapotmérő karórák átadása
Cseresnyés Péter, Holpert Józsefné, Vlasicsné Fischl Tímea polgármester és Györe Edina az új jelzőkészülékkel